ZGR is gespecialiseerd in dementiezorg. Wij bieden steun en begeleiding daar waar het nodig is. Dat doen wij op allerlei manieren. We zijn al decennia lang specialist in ouderenzorg en ondersteuning bij dementie. Dat maakt dat wij als geen ander de wensen en behoeften van de mens met dementie kennen. Om hen te voorzien van optimale zorg en ondersteuning werken we met vakkundige en gespecialiseerde medewerkers, die bekend zijn met de behoeften en ziektebeelden van deze doelgroep.

Informatie & ondersteuning bij dementie

Met ZGR geven wij regelmatig lezingen en uitleg over dementie. Hier kunt u meer informatie krijgen over bijvoorbeeld de symptomen en de hulp en ondersteuning die u als patiënt of mantelzorger kunt krijgen. We zijn er ook voor u wanneer u als patiënt of mantelzorger wel wat ondersteuning kunt gebruiken. Onze gespecialiseerde wijkverpleegkundigen helpen u een weg te vinden in de soms lastig te bewandelen paden van de zorg. Zij regelen de zorg en hulp die u of uw naaste nodig heeft en geven advies en informatie over de veranderingen die dementie veroorzaakt. Indien gewenst treden ze als vast contactpersoon op tussen u en uw hulpverleners. Zo kunt u uw zorgen vergeten en richten op de dingen die u graag doet.

Casemanager dementie

U kunt een beroep doen op een casemanager dementie vanaf het moment dat er een vermoeden van dementie bestaat. Een casemanager komt dan thuis met u kennismaken. Een casemanager begeleidt, denkt mee, adviseert, helpt bij het regelen van zorg en ondersteunt bij het maken van keuzes. Uiteraard gaat alles in goed overleg met u en uw naasten. Indien nodig overlegt de casemanager met andere zorgverleners, zoals de huisarts, thuiszorg medewerkers, specialist ouderengeneeskunde, ergotherapeut of psycholoog.

Dagbesteding & wonen

ZGR biedt op meerdere plekken in Salland uitstekende kleinschalige dagbestedingen. Hier wordt uw geliefde met open armen ontvangen door één van onze ervaren medewerkers. Zo heeft u als toegewijd mantelzorger even tijd voor uzelf. Is thuis wonen niet langer een optie? Dan helpen wij bij de overgang naar een woonzorglocatie. ZGR heeft op meerdere locaties in Salland woonvoorzieningen speciaal gericht op mensen met dementie.

Brein Omgevings Methodiek

Binnen ZGR werken we met de zogenaamde Brein Omgeving Methodiek (BOM),  een methodiek die zich richt op het creëren van een optimale woonomgeving voor mensen met dementie. Bij de bouw en inrichting van onze locaties werken we nauw samen met onze breinomgevingscoaches die gespecialiseerd zijn in deze methodiek.

Door te werken met contrasterende kleuren, herkenbare meubels en materialen en verschillende vormen van domotica hebben we op onze locaties een veilige en vertrouwde woonomgeving met veel bewegingsvrijheid gecreëerd, waar mensen met dementie rust vinden en tot bloei komen.

Muziektherapie bij dementie

Ook hebben we een enthousiaste muziektherapeute in dienst die d.m.v. deze unieke therapievorm cliënten met o.a. cognitieve problemen individueel of in groepsvorm ondersteuning biedt. Muziek roept herinneringen, emoties en belevingen op en kan zelfs lichamelijke reacties veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het krijgen van kippenvel bij muziek die je raakt. Muziek kan ook dienen als communicatiemiddel wanneer iemand zelf niet meer in staat is om verbaal woorden te geven aan gevoelens of gedachten.

Als mantelzorger kunt u met uw naaste een sessie volgen. De interactie middels het samen zingen of musiceren kan dienen als waardevol contactmoment. U ervaart hoe uw naaste met dementie geraakt wordt door de muziek, rustiger wordt en/of ontspant door de muziek. Ook roept het samen musiceren of zingen herinneringen op waarover u samen kunt praten.

Meer informatie?

Lees dan onze visie op dementie of neem contact op met ons Klantkompas via 0572 74 40 50 of stuur een e-mail naar info@zgr.nl.