Cliënten, medewerkers en vrijwilligers van ZGR maken de aankomende zes dagen een bijzondere reis naar het Zuid-Franse bedevaartsoord Lourdes. Leerling wijkverpleegkundige Paulien Wijermars deelt tijdens de reis via deze blog haar ervaringen.

Medewerkers stonden in alle vroegte op om in het midden van de nacht de pelgrims wakker te maken en voor te bereiden op de grote reis. Vanuit Heeten in de bus naar Raalte, waar op beide plekken een verassende uitzwaaicommissie stond om ons een behouden vaart te wensen.

Medewerkers en cliënten vanuit ZGR Brugstede en Schuilenburg waren al onderweg om andere pelgrims op te pikken. De stemming in de bus zat er goed in. In alle vroegte werd er gezamenlijk ontbeten en uit volle borst het ZGR Lourdes lied gezongen. Na een sanitaire stop konden alle medewerkers en cliënten ingecheckt worden. Er werd vakkundig bij iedereen gecheckt of cliënten met de lift of met de trap het vliegtuig wilden betreden. Al wachtend bij het vliegtuig werd door de stewardess aan de cliënt gevraagd… gaat u met de lift? ‘Nee, met het vliegtuig’!

Na wat vertraging, maar verder een voorspoedige reis kwamen we na 20 minuten rijden aan bij het hotel, waar we direct kennis konden maken met de Franse keuken. We genoten van een typische Franse lunch met veel vlees, koude kip en uiteraard stokbrood. Daarna was het tijd om de kamers te inspecteren en te wennen aan alles wat anders is. Het bed is in ieder geval alvast goedgekeurd!

Veel tijd om van het comfortabele bed te genieten was er echter niet. Om 16.30 uur werd de benenwagen weer gestart richting de Bernadettekerk, waar we warm werden ontvangen tijdens de welkomstviering. Aansluitend aan deze dienst was de passage van de grot.

Moe maar voldaan gingen we rond 19.00 uur terug naar het hotel waar we een borrel hebben gedronken en hebben genoten van een warme maaltijd. En toen was het, zowel voor de cliënten als hun begeleiders, tijd voor de welverdiende nachtrust! Morgen staat er weer een vol maar indrukwekkend programma gepland. Wij hebben er zin in!