Cliënten, medewerkers en vrijwilligers van ZGR maken de aankomende zes dagen een bijzondere reis naar het Zuid-Franse bedevaartsoord Lourdes. In deze blog delen ze hun belevenissen.

Na een rustige nacht (de meeste cliënten hebben als roosjes geslapen) stond er vanmorgen een heerlijk ontbijt voor ons klaar. Iedereen moest vroeg uit de veren want we zouden rond 8.00 uur vertrekken richting het heiligdom om in de Pius X Basiliek (met plek voor 25.000 man) een internationale mis bij te wonen. Een hele organisatie met zo’n grote groep.

Het ochtendritueel bestond dan ook uit medewerkers in pyjama (de haren vaak nog alle kanten op), die van kamer naar kamer liepen om ervoor te zorgen dat iedereen op tijd klaar zou zijn. Cliënten ervoeren de lol, bedrijvigheid en saamhorigheid en gingen hier volop in mee, wat voor een ontspannen sfeer zorgt. Het is mooi om te zien dat cliënten elkaar opzoeken, elkaar herkennen van vroeger of van een gezamenlijke activiteit. Er wordt zelfs al over ‘thuis’ komen gesproken!

Rond 8.10 uur waren we klaar voor vertrek. De route van het hotel naar het heiligdom is ongeveer 15 minuten lopen, met voor de medewerkers af en toe wat krachttraining voor de benen vanwege het heuvellandschap! We waren mooi op tijd voor de internationale mis, waardoor de cliënten vooraan een perfecte plaats konden bemachtigen. De internationale hoogmis werd vandaag goed bezocht. Het was ontzettend indrukwekkend om te zien hoeveel mensen van verschillende nationaliteiten bij elkaar zijn en samen het geloof beleven.

De dienst werd geopend door de verschillende deelnemende organisaties en landen die met een vlag binnenkwamen. Ook de vlag van ZGR was hierbij present! Tijdens de internationale dienst gingen meer dan 75 priesters en diakens voor. Er werd gesproken in verschillende talen, waaronder in het Nederlands. Eén van de cliënten mocht samen met onze eigen pastor voor Nederland de voorbede lezen, die ze mooi en daadkrachtig uitsprak. De dienst werd ondersteund door een prachtig koor die vele mooie liederen zongen.

Toen we na de dienst weer naar boven liepen (De Pius X Kerk is ondergronds), scheen het zonnetje ons tegemoet. Perfect getimed, want het was tijd voor een groepsfoto! Het bleek nog een hele klus om de complete groep met het heiligdom op de foto te krijgen. De officiële foto volgt nog, maar het is uiteraard een mooi plaatje geworden.

Na een lunch in het hotel waren we rond 14.00 uur weer bij het heiligdom om de boeteviering in de Bernadettekerk bij te wonen. Tijdens de boeteviering mochten we de zegening ontvangen met het gewijd grot water, wat symbool staat voor het ‘nieuwe’ doopsel. Aansluitend aan deze dienst hebben we een rondleiding gehad over het heiligdom, waarbij we o.a. verschillende kerken hebben bezocht.

Voor het eten werd nog gezamenlijk een kopje koffie/thee of een borrel gedronken en werd het Lourdes lied nogmaals ingezet. De stemmen klonken fantastisch, en iedereen deed volop mee! Saamhorigheid alom. Vanavond staat nog een indrukwekkende lichtprocessie op het programma. Hier wordt morgen in de volgende blog uitgebreid over geschreven. Voor nu een zegen vanuit Lourdes voor jullie allen.