“Machtig veel schik hebben we met elkaar”, vertelt deelneemster Heleen. Sinds april onderhouden elf cliënten van De Parabool en de RIBW Groep Overijssel de grote tuin van Angeli Custodes, een woonzorglocatie van Zorggroep Raalte (ZGR).

Een unieke samenwerking waarbij niet wordt gekeken naar de beperkingen, maar naar de mogelijkheden van de deelnemers.

De mix van verschillende cliënten (in het project werken deelnemers met een psychische en verstandelijke beperking samen) wordt door zowel deelnemers als begeleiders goed ontvangen. “De samenwerking liep vanaf dag één perfect”, aldus Tjeerd Heetveld van de Parabool.

Ook voor de bewoners van Angeli Custodes is de aanwezigheid van de tuinonderhouddeelnemers in de tuin een leuke afwisseling. “Regelmatig maken bewoners een praatje met ons. Ze vinden het wel gezellig”, vertelt begeleider Ludwig Frielink.
Het sociaal werkvoorzieningsschap Larcom verzorgt de coördinatie van het project.

De tuinploeg groeit de aankomende tijd rustig verder. Zo zijn er plannen om op meerdere plekken tuinonderhoud uit te voeren, waaronder bij woonzorgcentrum Stevenskamp te Heeten. Volgens Berend Wegman van Larcom is er in de toekomst ook plaats voor andere deelnemers. “Vrijwilligers en bewoners van de woonzorglocatie die het leuk vinden om in de tuin te werken geven we graag een kans.”